Checklista för flyttstädning

Checklista
En flyttstädning innebär att hela bostaden ska städas och rengöras mycket noggrant. Det är du som ansvarar för flyttstädningen. Kom också ihåg att städa balkong, källar- eller vindsförråd samt garage.

Tänk på att en flyttstädning tar längre tid än vad man tror, två arbetsdagar är bra att räkna med. Flyttstädningen är bäst att göra så nära avtalsslut som möjligt, detta för att undvika att fönster måste putsas om och att det hinner bli dammig på nytt.
Om städningen är dåligt utförd kan du i efterhand få betala för att någon annan slutför den.

Ett tips är att köpa hem bra rengöringsmedel för alla olika ytor. Till exempel ugnsrengöring, spis/hällrengöring, köksspray, badrumsspray, vanligt diskmedel, fönsterputs och golvrengöring.

Alla rum

Målade ytor
Alla målade ytor ska varsamt torkas av och rengöras från damm och fläckar. Målande ytor är exempelvis väggar, golv, trösklar, dörrkarmar och golvlister.
Ta bort alla eventuella dekaler, klistermärken genom att använda limtvätt. Även spikar och tavelkrokar i väggarna ska tas bort.

Fönster och fönsterbänkar 
Alla fönster delas och putsas på alla sidor. Karmar och fönsterbänkar ska rengöras från fläckar och eventuella persienner ska torkas fria från damm och smuts. Har du inglasad balkong ska även dessa fönster putsas.

Dörrar
Dörrar tvättas rena på alla sidor. Kom ihåg överkant samt karmar, även handtagen behöver torkas av.

Garderober och fast inredning
Rengör garderoberna. Kom ihåg att torka av hyllor, backar och översidor. Även övrig fast inredning som exempelvis hatthyllor och krokar ska torkas av.

Element
Rengör elementen samt utrymmet bakom elementen.

Eluttag och ventilationsdon
Rengör eluttag och ventilationsdon. Ventilationsdonen och övriga ventiler rengörs endast utvändigt med exempelvis dammsugarens möbelborste. Tänk på att inte skruva loss ventilationsdon och att inte använda blöta trasor när du torkar av eluttagen!

Kök
Kyl och frys
Kyl och frys ska tömmas på allt innehåll. Skåpen ska rengöras både invändig och utvändigt samt luftas. Frysen ska frostas av. Inredningen, hyllplan och lådor ska tas ut och diskas om de är löstagbara, annars ska de torkas av. Rengör också alltid bakom kyl och frys.
 
Spis och ugn
Dra ut spisen, rengör runt om samt rengör bakvägg, skåpsidor och golv. Rengör spisens ovansida och särskilt eventuella kokplattors kanter. Har du induktionshäll rengör du hällen och behöver alltså inte dra ut något.
Ugnen ska också rengöras invändigt och utvändigt, om ugnsluckan har dubbla glas ska dessa monteras isär och rengöras på insidan. Alla tillbehör som plåtar och ugnsgaller ska rengöras.

Fläkt
Rengör köksfläkt och ventilationsdon in- och utvändigt.
Har din lägenhet har en fläkt med fettfilter kan filtret rengöras i diskmaskin. Har du en kolfilterfläkt och kolfiltret är i behov av att bytas, kontakta Kundservice så kommer vår fastighetsskötare och byter filtret.

Diskbänk och diskmaskin
Rengör diskmaskinen på in- och utsidan, glöm inte kanterna. Torka noga av diskbänk, diskho, kranar och bänkskivor. Alla ytor ska lämnas väl rengjorda med en blank finish.

Fastinredning
All inredning i köket ska torkas av:
 • Tvätta köksskåpens in- och utsidor. Kom ihåg att torka av ovansidan av skåpen, luckorna samt handtag.
 • Rengör inuti och utanpå alla lådor.
 • Rengör skärbrädans över- och undersida.
 • Rengör kryddhyllan.
 • Rengör samtliga lampor.
 • Avtorkningsbara väggar rengörs.


Badrum och WC

Dusch och badkar
Dusch och badkar ska skuras noga på alla sidor inklusive duschväggar och duschlister. Blandare, duschhandtag och slang ska också rengöras. Har du badkar ska det skuras under och bakom badkaret. Glöm inte att rensa golvbrunnen.

Fastinredning
All fast inredning ska rengöras, så som:
 • Handdukstork
 • Badrumsskåp
 • Speglar
 • Lampor
 • Avtorkningsbara väggar, och tak
 • Ventilationsdon.
 
Handfat 
Handfat och tvättställ ska tvättas på alla sidor och kranen ska torkas av. Kom även ihåg at rensa vattenlåset.

Toalett
Toaletten ska skuras på insidan och göras rent på utsidan, kom ihåg rörkröken och utrymmet längst ner mot golvet där det lätt samlas smuts.
 
Tvätt utrustning
Torka av tvättmaskin och torktumlare. Rengör filter i torktumlaren och ta ut och diska alla löstagbara delar.
 
Wallenstam AB

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.