I händelse av brand

Brand i din lägenhet - Ta dig ut!
Om det brinner i din lägenhet och du kan med enkla medel kan släcka den, ta dig ut och stäng dörren efter dig. Dörren hindrar branden och den giftiga röken från att sprida sig i ut i trapphuset. Ring 112 i händelse av brand.

Brand i övriga huset - Stanna i lägenheten!

Brinner det någon annanstans i huset och trapphuset är rökfyllt, stanna i din lägenhet och håll dörrar och fönster stängda. DU är säkrare i din lägenheten i det rökfyllda, kanske brinnande trapphuset. Ring 112 i händelse av brand.

Din väg ut är räddningstjänsten väg in.

I en akut situation är det ibland avgörande för dig att snabbt kunna komma ut ur fastigheten., oavsett var du befinner dig. Även vinden, källaren och trapphuset är utrymningsvägar för dig eller dina grannar. I dessa kuta situationer är det viktigt att brandkåren och räddningspersonal snabbt kan ta sig in. Det är därför viktigt att du aldrig blockerar dessa utrymmen ens för en kortare tid. Om vi anser att en utrymningsväg blockeras av exempelvis en barnvagn, cykel, kartonger eller annat kommer detta omgående att forslas bort utan vidare förvarning.

Dörrmattan på insidan

Med dörrmattan på insidan av lägenhetsdörren kan vi enklare hålla trapphuset rent och snyggt. Samtidigt minskar risken för brand i trapphuset! En dörrmatta tar lätt eld och branden sprider sig via ytterdörren in i din lägenhet på mycket kort tid.

Brandvarnare
I din lägenhet finns en brandvarnare, enligt Lag om Skydd och Olyckor (20023:778) Du ansvarar själv för att brandvarnaren fungerar, kontrolleras och rengörs regelbundet. Använd en dammsugare för att rengöra brandvarnaren på ett skonsamt sött. Funktionskontrollen gör du minst en gång i halvåret genom att trycka på testknappen under några sekunder.

MSBs hemsida kan du registrera dig för att få en påminnelse via sms om att testa din brandvarnare. Om lägenheten saknar brandvarnare, eller om den in fungerar vid funktionskontroll är du välkommen att kontakta vår kundservice.

Släckutrustning
Eftersom bränder växer snabbt, rekommenderas att du hr någon släckutrustning hemma, såsom en bradnfilt eller en bandbrandsläckare, för bostäder rekommenderar MSB pulversläckare påmin 6 kilo.

Se gärna vår film om brandsäkerhet 
Wallenstam AB

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.