Ta hand om din lägenhet

Nedan hittar du lite tips på hur du sköter om ditt boende

Golv 
Först, lägg en bra avtorkningsmatta innanför dörren att torka av skorna på. Det skyddar golven från repor och smuts. De flesta golvytor inklusive parkett behöver vid daglig städning normalt endast torra städmetoder, torrmoppning eller dammsugning. Vid grundligare rengöring fukttorka golvet med väl urvriden microfibermopp. Linoleumgolv skadas av mycket och hett vatten. Använd sparsamt med rengöringsmedel.

Golvskydd

Det är smart att sätta skydd under tunga möbler som ska flyttas men är svåra att bära. Då sparar du både golven och grannarnas öron. Använd gärna en matta att dra möbeln på. Sätt gärna filttassar under möbler som används mycket.

Väggar
Målade ytor och plastdetaljer rengörs med ljummet vatten och ett milt rengöringsmedel. Tapeter med plastskikt av vinyl torkas med en fuktig trasa. Övriga tapettyper dammtorkas.

Ventilation

Rengör med jämna mellanrum ventilationsfiltren som finns i rum och badrum. Se till att tilluftsspjällen är öppna, det förbättrar cirkulationen. Tänk på att aldrig täppa igen ventiler då det skapar obalans i ventilationen och kan orsaka problem för dina grannar, exempelvis med röklukt.

Kyl och frys

Torka ur kylen regelbundet, så håller dina livsmedel sig fräscha. Regelbunden avfrostning av frysen ger en jämn temperatur och lägre energiförbrukning. Dessutom håller varorna längre. Hacka eller bryt aldrig bort isen, utan låt den tina och smälta bort. Vill du påskynda avfrostningen kan du ställa in en skål med hett vatten i den avstängda frysen.
Kom ihåg att kontinuerligt torka bort smältvattnet, och att skydda golvet med exempelvis handdukar!

Spis, fläkt och ugn

Håll spis och fläkt rena så minskar nedsmutsningen på övrig inredning i köket. Fett i filter och spiskåpor ökar brandrisken. Filter i kolfilterfläkt bör bytas regelbundet, kontakta då Kundservice.

Torka av spishällen efter varje gång du lagat mat, så att inte fett och spill bränner fast. Håll plattorna rena så värmer de bättre.

Rengör ugnen så fort det blivit spill, så hålls ugnen fräsch och du slipper otrevligt os. Använd såpa och en svamp. Stryk ut såpa i ugnen. Sätt sedan på ugnsvärmen på drygt 100 grader. När såpan börjar bubbla stänger du av och låter ugnen svalna. Torka sedan ur med rikligt med vatten. Torka torrt.

Diskmaskin
Har du diskmaskin? Då är du skyldig att lägga ett diskmaskinsunderlägg på golvet. Tänk sen på att ta bort matrester innan du ställer in porslin, bestick och glas. Rensa grovsilen regelbundet och kontrollera att finstilens nät inte är igengrott, då blir disken renare. Och så kan du göra en miljöinsats genom att använda lagom dos miljögodkänt diskmedel.

Badrum och WC
Skurmedel repar och försvårar rengöringen. En mjuk borste och ett milt rengöringsmedel är därför den bästa hjälpen för att hålla toalett och badrum rena, utan att skada emalj, kakel och porslin. Mot kalkbeläggningar i wc-stolen kan du använda vinsyra eller citronsyra, vinsyra tar även bort rost. Spola inte ner något annat än toapapper i toalettstolen.

Haka av badkarsfronten och rengör bakom och under badkaret då och då. Kom ihåg att rengöra golvbrunnenunder badkaret och i duschen.

Om du är bortrest länge, be den som ser till din lägenhet att spola vatten i handfat, golvbrunn, toalett och diskho då och då. Så slipper du dålig lukt när vattnet i vattenlåsen avdunstar.

Tvättmaskin och torktumlare
Kontrollera alltid att fickorna på kläderna är ordentligt tömda innan du tvättar och använd alltid tvättpåse till bygel-bh och liknande. Öppna luckorna till tvättmaskin och torktumlare försiktigt.
Rengör luddfiltret och kondenshållaren på torktumlaren efter varje gång maskinen använts. Ta för vana att regelbundet rengöra tvättmedelsfacket på tvättmaskinen.
Wallenstam AB

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.