Varför är elementet kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner att det är 20 grader i rummet stänger den av vattenflödet som går genom elementet för att sedan slås på igen när temperaturen sjunker under 20 grader. På så sätt hålls en jämn inomhustemperatur. Därför kan elementen kännas kalla trots att man har en normal värme i sin lägenhet. Det är alltså inomhustemperaturen som är det viktiga, inte om elementen känns kalla eller varma. Mät alltid temperaturen i din lägenhet mot en innervägg.

Viktigt att tänka på är att:
  • Ett element är sällan speciellt snyggt – men att dölja det med elementskydd, långa gardiner eller att ställa möbler framför är ingen bra idé. Elementen ska aldrig täckas för. Om du gör det minskas spridningen av värmen
  • För att få ett så bra inomhusklimat som möjligt med god ventilation och jämn värme är det viktigt att luften och värmen har möjlighet att sprida sig på ett bra sätt i hela bostaden. Tänk därför på att låta dörrarna mellan rummen stå öppna. Enda gången det är en bra idé att stänga dörren är om du vill att till exempel sovrummet ska vara lite varmare eller kallare än övriga huset.
  • Kroppstemperaturen hos en vuxen är 36,5-37,5 grader. När utetemperaturen är 0 grader är det sällan som värmesystemet är högre än 37 grader vilket gör att elementen känns kalla med handen.

I det här inlägget kan du se en film om temperaturen i din lägenhet:

Värmen i din lägenhet
Wallenstam AB (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.