Till senaste kommentaren

Vad innebär det att vara borgensman och hur säger man upp ett borgenärskap?

Hej!

Jag undrar vad det innebär att en familjemedlem blir borgensman för mig? Hur länge gäller detta? Hur ser ett sådant avtal ut för borgensmannen. Skulle det exempelvis kunna påverka hens möjligheter att ta lån under tiden hen är borgensman för mig vid lägenhetskontrakt med er?

Kommentarer

 • Hej Alice!

  Tack för bra frågor! Jag ska försöka besvara dem här:

  Vad innebär det att vara borgensman?

  • En borgensman är en försäkran att hyresvärden kommer att få in pengarna för hyran. Om hyresgästen inte kan betala har värden rätt att kräva pengarna från borgensmannen. Hyresvärden gör en kreditprövning på den person som går i borgen. En person som ska bli borgen måste ha ett svenskt personuppgifter.

  Finns det ett maxtak på antal uteblivna hyror som en borgensman kan komma att bli skyldig?

  • Nej det finns inget maxtak på antal hyror som en borgensman kan komma att bli skyldig. Vi som hyresvärd och även vårt inkassobolag underrättar dock alltid borgensman vid utebliven hyra. 

  Vilka skyldigheter har en borgensman gällande oavsiktlig skada i lägenheten? Är det en försäkringsfråga enbart för hyresgästen?

  • Som borgensman har man samma skyldigheter som hyresgästen när det gäller att erlägga hyra samt skadeståndsskyldighet som följer hyreslagen.

  Hur länge gäller ett borgenärskap?

  • En borgensförbindelsen för ett hyresavtal gäller i minst två år.

  Hur sägs en borgensförbindelse upp?

  • Uppsägning ska göras skriftligt och skickas till oss. Adress hittar du här.. Uppsägningstiden är 9 månader. Så om man vill säga upp sitt borgenärskap så kan detta göras tidigast efter ett år och tre månader för att i så fall avslutas efter två år. 

  Kan en borgensman ta ett banklån under ett borgenärskap?
  • Om borgensmannen kan ta banklån under tiden för ett borgenärskap är upp till varje enskild bank att ta ställning till.
  Hur ser själva blanketten för en borgensförbindelse ut?
  • Längst ner finns en blankett för borgensförbindelsen. Den ansvariga uthyraren skickar ut själva blanketten i de fall som en borgensförbindelse behövs. 
  Om man ansöker med två borgenärer ska den gemensamma inkomsten för de båda borgenärerna uppgå till 4 gånger årshyran.


  Hoppas att detta besvarar dina frågor, lycka till!


  Annica
  (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.